Bedankt Wouthiera Crommelin voor de boeiende 2-daagse opleiding Traumaverwerking bij kinderen.
Ik had reeds veel gelezen over trauma. Maar in deze 2-daagse werd de vertaalslag naar de praktijk gemaakt. Psychotrauma betekent letterlijk “innerlijke wond”. Op een gegeven moment heeft het kind iets meegemaakt wat voor hem als levensgevaarlijk ervaren werd. Waarbij het kind zich onveilig en onmachtig voelde. Dit kunnen heel ernstige gebeurtenissen zijn zoals misbruik, mishandeling, oorlog,.. maar ook minder groot ogende dingen zoals het hard verschieten van iets, het kijken van een spannende film, een operatie,…
Als het lichaam de spanning die ontstaat niet goed reguleert, ontstaat er restspanning die in het lichaam achterblijft. Deze spanning kan jaren later nog voor veel ongemak zorgen bij het kind. Als ouder kan je dingen in het gedrag van je kind opmerken zonder dat je misschien de link naar deze spannende gebeurtenis legt. Het kind kan zich terugtrekken, is zijn levensvreugde kwijt, stagneert in zijn ontwikkeling, krijgt huil- of driftbuien, voelt zich eenzaam, wordt overactief en weet geen blijf met zichzelf, voelt zich angstig, kan zich moeilijk concentreren of heeft nachtmerries.
Gelukkig kunnen we het kind met lichaamsgericht werk helpen om terug zijn blije, eigen IK te worden. We laten de vastzittende energie weer stromen en het lichaam kan weer doen wat het van nature hoort te doen: Balans vinden tussen spanning en ontspanning.
Voila, weer extra tools om in te zetten in mijn werk als kinder- en jongerencoach. 🙂